Verslag Footvolley Grote Markt

De eerste keer dat er een footvolleytoernooi gespeeld werd op de Grote Markt in Groningen was het een geslaagde missie.

Erik Drenth

Foto: Yvonne Loermans

Vanaf 20.00 uur ging het toernooi van start op het centre-court. Footvolley Groningen nam de aftrap tegen Marcel Huisjes en Jake Kamminga. FG kwam goed uit de startblokken en won overtuigend van hun trainingsmaten (15-4).

Even later kwam het tweede veld vrij en kon het gebeuren helemaal los gaan. Hier begonnen HUGO, Hoekstra en Holband tegen Vennema, de Haan en Klompstra. HUGO bewees dat Brazilianen meestal goed kunnen footvolleyen en Hoekstra liet zien al eerder ervaring opgedaan te hebben tijdens footvolleytoernooien op Aruba.

Elke ronde had een andere karakter. De 1e ronde startte met twee wedstrijden tussen de “PRO” teams. De 2e ronde vervolgens waren twee wedstrijden tussen de “VIP” teams. En tenslotte de 3e ronde demowedstrijden tussen “PRO” en “VIP” teams. Deze cycli zette zich voort tot en met de finales.

Footvoley Groningen

Foto: Yvonne Loermans

Het minitoernooi bij de “PRO” werd gedomineerd door Fred Bloem & Bas Heijt uit Amsterdam en Footvolley Groningen Jan Wachtmeester & Erik Drenth. In de poulewedstrijd, 1 set tot 15, wonnen de heren uit de hoofdstad met 19-17. De publieke belangstelling was goed te noemen en kritieken behoorlijk positief. Footvolley is een boeiende sport voor de kijkers met name door de lange rally’s dit in tegenstelling tot de rally’s bij beachvolleybal.

Bij de “VIP” waren HUGO, Hoekstra en Holband duidelijk de sterksten in de poulewedstrijden. Ze wonnen al hun wedstrijden. De heren waren met z’n drieen, omdat Holband graag mee wilde doen met zijn vrienden. Zodoende draaiden de heren af en toe door. Dit deden Vennema, de Haan en Klompstra ook. Henk de Haan had Alex Klompstra ook nog even meegenomen, waardoor ook zij met z’n drieen waren.

De Haan was bijzonder fanatiek en het plezier straalde er vanaf. Klompstra deed zelfs verwoede pogingen om de petacchi van de “PRO” na te bootsen. De petacchi is een techniek, waarbij je de bal boven de netrand met je voeten speelt. Je lichaam hangt half over de kop en de landing is dus op billen en rug.

Rene Nijgh & Lowie Pibus en Henry Meijerman & Marcel Kruize completeerden de “VIP”poule. De mannen vonden het allemaal erg leuk om te doen. Met name de uitstraling van de velden op de Grote Markt met de verlichting van de Martinitoren en het stadshuis gaf veel energie en impulsen om goed te presteren.

De finale van de VIP’s werd duidelijk gewonnen door Hugo en consorten tegen Nijgh en Pibus. Vooral HUGO voelt zich thuis in deze sport. Hij vroeg geinteresseerd wanneer en waar er getraind werd door Footvolley Groningen. Peter Hoekstra viel op door zijn technisch vermogen en het gemak waarmee hij de bal in het spel hield.

Eindstand:
1. HUGO, Hoekstra en Holband
2. Nijgh en Pibus
3. de Haan, Vennema en Klompstra
4. Meijerman en Kruize

Bij de PRO’s werd de finale Heijt en Bloem tegen de stadjers Drenth en Wachtmeester. In deze best of three trokken de Amsterdammers aan het langste eind. De eerste set werd overtuigend gewonnen (15-7). De Groningers hadden niet de beste dag in hun korte footvolleycarriere. Teveel eerste ballen kwamen niet goed aan, waardoor er aanvallend te weinig gescoord werd. De tweede set ging een stuk beter, maar werd op het einde beslist door een aantal goede acties van Bloem en Heijt (15-10). de publieke belangstelling tijdens de finales was erg behoorlijk. Opvallend was dat er eigenlijk meer toeschouwers bij het footvolley waren dan bij het beachvolleybal.

Eindstand:
1. Heijt en Bloem
2. Wachtmeester en Drenth
3. Kooij en Pot
4. Huisjes en Kamminga

Jan Wachtmeester

Foto: Yvonne Loermans

Footvolley Groningen heeft zijn doel dit seizoen bereikt. Een 1e plaats bij de rankingtoernooien, Nederlands Kampioen en meer publiciteit te krijgen voor deze sport. De contacten met de betaald voetbal organisaties zijn gelegd en worden uitgebreid. Zo zijn de trainers Ron Jans en Joop Gall van plan om dit komende seizoen een mixtoernooi te spelen met een aantal footvolleyers van FG. Ook door het spelen van veel demo’s in de regio zijn er meer contacten gelegd. Hopelijk resulteert dit alles in meer of betere sponsoring. Ook hoopt FG volgend jaar dit toernooi op de Grote Markt uit te breiden met meer en betere teams en profs uit het betaald voetbal. Ultiem zou een internationaal toernooi zijn.

FG gaat zich vanaf nu richten op de Europese League. 14 Juli gaan de heren naar Marseille (Heijt en Bloem ook), vervolgens vertrekt FG een week later naar Corsica. Hier worden aansluitend drie toernooien op rij gespeeld. In augustus volgt dan nog een toernooi in Duitsland. In oktober wordt in Brazilie (Natal) een trainingsweek gehouden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.