Verslag voorbeschouwing DvhN

Thuiswedstrijd op Grote Markt

Door Peter Hansen

Groningen- Rijk zul je er niet van worden. Voor de winnaars van het NK footvolley, dat vandaag en morgen op de Grote Markt in Groningen wordt gehouden, ligt een bedrag van 200 euro klaar; voor de rest staat alleen de sportieve eer op het spel. Maar ook dat is voor de beide Groningers Martijn ten Duis en Bart Zantman almeer dan voldoende reden om onder het toeziend oog van de Martintoren dit weekeinde letterlijk hun beste beentje voor te zetten.

“Spelen op de Grote Markt voelt absoluut als een thuiswedstrijd”, benadrukt Ten Duis, die samen met Zantman als eerste is geplaatst. “Het motiveert toch nog wat extra als je de gelegenheid krijgt om in eigen huis je beste spel te laten
zien.” Bart Zantman kan dat alleen maar beamen. “Ik vind het echt fantastisch om op de Grote Markt te spelen, want er zullen ook nogal wat bekenden langs de kant staan.”

Ten Duis en Zantman hebben het hooghouden van de bal tot kunst verheven en werden in het indoorseizoen eerste op de Nederlandse ranking. “We gelden hier op het NK wel als favoriet”, weet Ten Duis, “maar er zijn wel verschillen tussen binnen en buiten spelen. Een belangrijke factor waar je rekening mee moet houden is de wind. Maar footvolley buiten is natuurlijk veel leuker dan in een hal. Footvolley behoort eigenlijk buiten gespeeld te worden, maar ja, we wonen nu eenmaal in Nederland.”

De voornaamste concurrentie van Ten Duis en Zantman komt uit de zelfde stad Groningen in de persoon van Erik Drenth, die samen met zijn huidige partner Jordi van der Sluis een gooi naar de titel doet. Drenth, al zo’n tien jaar actief in het footvolley, is organisator van het NK en geldt als de grote pionier wat het promoten van de footvolleysport in het Noorden betreft. “En Erik is met Jan Wachtmeester jarenlang de beste van Nederland geweest”, weet Ten Duis. “Het wordt voor ons zeker geen gemakkelijk toernooi.”

Het NK footvolley begint vandaag rond 20.30 uur op de Grote Markt. Morgen wordt van 11.00 tot 23.00 uur gespeeld. Tijdens de WKwedstrijd Nederland-Japan in Zuid-Afrika wordt het toernooi stil gelegd. Daarnaast is er vandaag en morgen ook beachvolleybal (eredivisie mannen) op de Grote Markt, terwijl de velden zondag tot een zogenaamde Beach Soccer Arena worden omgebouwd voor het KNVB Eredivisie Beachsoccer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.