FVG

Wij zijn Jan Wachtmeester en Erik Drenth. Wij zijn beide 49 jaar. Jan is zelfstandig grafisch vormgever en verhuurt appartementen op Bonaire en Erik is docent (Sport,) Producten & Dienstverlening en L.O. in het voortgezet onderwijs. Erik woont in Groningen en Jan op Bonaire.

Erik heeft FVG als bedrijf opgericht in 2009. Daarnaast is hij voorzitter bij Beachsport Groningen (beachvolleybal en footvolley). BSG is opgericht in 2008. Ook is hij voorzitter van Footvolley Netherlands (FVN) en Head of Finance van de Europese Footvolley League (EFVL). FVN is opgericht in 2014 en de EFVL in 2015.

Jan ondersteunt activiteiten van FVG en FVN. Hij zorgt o.a. voor de websites.

Wij zijn van origine volleybalspelers. Zowel Jan als Erik hebben beide op het hoogste niveau gespeeld. In de zaal bij Donitas en Lycurgus en beachvolleybal onder een eigen naam. Op het strand speelden we vaak 3:3, maar 2:2 werd langzaam aan steeds populairder.

Petacchi Wachtmeester

Tijdens onze laatste jaren, 1999, als volleybalspelers hielden wij vaak een balletje hoog tijdens de warming-up. Met de voet, knie, borst of hoofd wel te verstaan. Wij vonden dit zo leuk dat wij besloten een footvolleytoernooi te organiseren in Groningen op de Hoornseplas (2001).

Dit was een 3:3 toernooi. Omdat wij destijds ook beachvolleybal 3:3 speelden. Onze prestaties logen er niet om. We versloegen zowel volleyballers als veldvoetballers met vaak groot gemak. Na twee jaren gingen we ook dit toernooi 2:2 spelen.

Wij waagden het in 2002 om eens een keer een toernooi in Aalsmeer te spelen. Jan had via internet ontdekt dat er een groep in Amsterdam aan footvolley deed. Ons allereerste toernooi werd een klinkende overwinning. We wonnen van de gevestigde orde en en passant versloegen we in de finale Jeffrey Kooistra (eredivisie o.a. f.c. Groningen) en Rob Meppelink (op dat moment manager RKC en ex-trainer ADO den Haag). Na deze overwinning hebben wij geen enkel toernooi meer overgeslagen. Footvolley had ons in de macht!

We kwamen tot de conclusie dat onze ervaring met beachvolleybal veel voordelen had ten opzichte van voetballers. De positie in het veld (op het strand), het bewegen en springen in het zand en het inzicht hadden wij natuurlijk al. Bovendien zijn tactieken te vergelijken met deze twee sporten. Ook oefenvormen zijn bijna te kopiëren .

Tegelijkertijd hadden we de mazzel dat Binn’npret te Noorddijk zijn poorten opende en zodoende hadden we ook een trainingshal. Indien de zon schijnt kunnen we trainen op de Hoornseplas in Groningen. Tegenwoordig kunnen we ook trainen op het sportcentrum van de RuG, bij de velden van BCVG en bij Beachlimits te Kardinge.

Erik gaf o.a. een footvolleycursus van 10 weken voor beginners op het Sportcentrum van de RuG. en een jeugdgroep footvolley voor BSG (sportladder Huis van de Sport).

De sportieve prestaties namen toe en het enthousiasme daarmee ook. We wilden meer en we kregen ook meer. We plaatsten ons voor buitenlandse toernooien en maakten o.a. een trip naar Brazilië met een grote groep footvolleyers. We kwamen tot de conclusie dat we best ver konden komen als we er meer tijd in zouden steken. Dus hebben we dat maar gedaan!

Petacchi Drenth

Het eerste buitenlandse toernooi was in Athene. Het was erg bijzonder. We speelden krampachtig, maar onze wil om te winnen compenseerde veel. Na vijf dagen relaxen, chillen en presteren hadden we een mooie 3e plek behaald tijdens ons eerste Europese wedstrijd. Bij het EK in Aalsmeer behaalden we de 4e plek. Best iets om trots op te zijn.

2005 bracht een eerste plaats in de eindstrijd van de ranking toernooien. Dit betekende dat we als beste team geplaatst waren voor de buitenlandse toernooien. De sportieve prestaties bleven vooruitgaan.

Vervolgens volgden er toernooien in Köln, Antibes, Ajaccio, Juan les Pins, Rome en een mixtoernooi met Brazilianen te Natal. De prestaties bleven uitstekend met een ongelooflijke uitschieter in Antibes. Deze prestatie tijdens het eerste EK toernooi was onbeschrijfelijk. We versloegen de Europese kampioenen van de laatste jaren in de halve finale in hun eigen huis.

Ondertussen hadden we ook toernooien in Binn’npret en oefenden we o.a. tegen Marcelo en Odilon (de bondscoaches uit Brazilië) en Marco van Basten en John van ’t Schip. We speelden sterk en versloegen onze eigen Nederlandse bondscoaches met 3-0.

In 2006, 2007, 2008 en 2009 hebben we als nummer 1 de rankingtoernooien afgesloten. Ook hebben we driemaal het NK gewonnen. Daarnaast hebben we driemaal een EK outdoor georganiseerd ism de City Beach Tour op de Grote Markt. We zijn in het eerste jaar 3e, in het tweede jaar (2008) 2e geworden en in het 3e jaar 5e. Ook hebben we bij strand Euroborg een demo gespeeld tegen F.C. Groningen.

In 2008 hebben we Beachsport Groningen opgericht. Footvolley en beachvolleybal te samen in verenigingsverband.

In 2009, 2010, 2011 en 2012 organiseerden we een EK outdoor op de Grote Markt. Vanaf 2009 ook ieder jaar een EK indoor in Binn’npret.

Sinds 1 januari 2009 staat Footvolley Groningen ook ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Ondertussen zijn er vele internationale toernooien in het buitenland gespeeld door Jan en Erik. O.a.: Pattaya (Thailand), Porto, Albufeira, Athene, Basel, Loipersdorf, Ibiza, Rome, Valencia, Miami, Ajaccio, Sagone, Piana, Porticcio (Corsica), Marseille, Antibes, Orange, Nice, Mandelieu, Antibes, Cannes, Natal (Brazilië), Düsseldorf, Keulen, Tel Aviv, Eilat, Jeruzalem, Martinique, Bonaire, Savona, Locarno, Dubai en Alicante.

De beste internationale prestaties van Jan en Erik zijn:
-3e EC 2004 te Athene
-4e EC 2004 te Amsterdam
-2e EC 2005 te Antibes
-2e EC 2005 te Amsterdam
-5e WC 2006 te Pattaya
-3e EC 2007 te Groningen
-2e EC 2008 te Groningen
-5e EC 2009 te Cannes
-5e EC 2009 te Groningen
-5e EC 2010 te Groningen
-4e WC 2010 te Martinique
-2e EC 2010 te Eilat (Erik en Martijn)
-3e EC 2010 te Cesena (Erik en Jordi)
-3e WC 2011 te Groningen (Erik en Jordi)
-2e EC 2011 te Leek (Jordi en Erik)
-4e EC 2011 te Jeruzalem (Erik en Jordi)
-5e EC 2012 te Groningen
-3e EC 2012 te Scheveningen (King of the Beach; Erik)
-1e EC 2012 te Ameland
-1e EC 2012 te Malmo (Erik en Martijn)
-4e EC 2013 te Groningen
-4e EC 2013 te Locarno (Erik en Kaspar)
-5e EC 2014 te Groningen (Marcel en Erik)
-5e EC 2015 te Groningen (Marcel en Erik)
-6e WC 2015 te Bolivia (Kaspar en Erik)
-3e EC 2016 te Groningen (Marcel en Erik)
-4e EC 2016 te Graz (Martijn en Erik)
-5e EC 2016 te Haifa (Kaspar en Erik)
-1e WC 2016 te Kardinge, Groningen (Marcel en Erik)
-5e WC 2017 te Eilat (Martijn en Erik)
-5e EC 2017 te Schwabisch Gmund (Martijn en Erik)
-5e WC 2017 te Antibes (Martijn en Erik)
-4e WC 2018 te Baku (Emiel en Erik)

Jan Wachtmeester vertrok in 2009 naar Bonaire. Jan bleef tot eind augustus 2011 op Bonaire. Erik speelde vanaf dat moment met Jordi van der Sluis. Jordi speelt bij Footvolley Amsterdam. Vanaf 1 september 2011 ging Erik weer met Jan spelen. Sinds oktober 2013 speelt Erik met Marcel Birza.

We hebben op dit moment vier goede teams, die nationaal en internationaal mee kunnen, namelijk: Bart Zantman & Martijn ten Duis, Kaspar Schlebusch & Mark te Vreede, Marcel Birza & Erik Drenth en Stefan Adams & Kevin Heuvelink