Natal 21-28 oktober

Naast de (beeld)impressies een volledig beeld van een week Brazilie.

Op vrijdag 21 oktober vertrokken wij vanaf Schiphol naar Natal. Natal ligt in noord-oost Brazilie vlak bij de evenaar. Het is daar het hele jaar door ongeveer 30 graden. Dit is the place to be voor footvolley. Er wonen ongeveer 150.000 mensen. De stad leeft vooral van toerisme en wordt waarschijnlijk het nieuwe Lloret de Mar van Brazilie.

Wij kennen inmiddels vele Braziliaanse footvolleyers. Dit komt doordat we er tweemaal zijn geweest. Dit maakt het allemaal wat makkelijker om naar Natal te gaan en afspraken te maken ten aanzien van footvolley.

Marcelo en Odilon zijn de belangrijkste en de beste spelers van Natal. Deze mannen hebben ooit contact gemaakt met Guido Albers (voorzitter FootVolley Netherlands) in Miami. Inmiddels zijn ze onze bondscoaches. Marcelo en Odilon spreken beide engels. Dit maakt het allemaal wat makkelijker, omdat de meeste het niet spreken.

Met name op het footvolleyveld is het van belang, dat zij erbij zijn. Er heerst namelijk een hierarchie die inhoudt dat de beste spelers beslissen wat er gebeurt. Zij zorgen ervoor dat je als buitenstaander toch enige puntjes kan meepikken op het veld.

Veld Natal

Het veld (met verlichting) ligt aan het strand in Ponta Negra (Natal). Het net wordt gebracht en meegenomen door een oude ex-vedette. Als hij niet tevreden is breekt hij het net af en gaat er vandoor. Dus kijk wel uit wat je zegt!

Als je als tweetal een set van 15 wint mag je nog een wedstrijd spelen. Win je nogmaals dan moet je er een set uit en vervolgens mag je daarna weer spelen. Tijdens deze potjes wordt er ook behoorlijk gegokt. Er is speciaal iemand aangesteld die de pot beheerd en het geld verdeeld.

Sergio is de grootste gokker en hitst de boel elke avond op. Naast het veld heeft hij een gedeelte van het strand geclaimd om ligbedden en parasollen te verhuren. Hij spreekt engels en regelt dat het veld vrij blijft.

Wij verbleven in een hotel vlakbij Ponta Negra. Vijf minuutjes lopen en het strand was bereikt. De dagen werden voornamelijk ingevuld met footvolley, liggen op het strand bij Sergio, zwemmen, eten in de vele gezellige restaurants, footvolley, caipirinha drinken en slapen.

Het was mogelijk om ’s morgens te gaan trainen op ander veld 200 meter verder op. De tijden: 05.00 (!) tot 09.00 uur. Dit in verband met werken en de felle warme zon. Deze ochtendsessie was bestemd voor de iets mindere goden in Natal en omgeving. Na een set spelen zochten we meestal het water op en kochten we een kokosnoot om het sap tot ons te nemen.

Naldinho en Gil

’s Middags trainden we een drietal dagen met Gil en Naldinho (zie foto). Deze twee jongens zijn de nummers 2 van Natal. We konden dit regelen, omdat deze jongens niet werken. Zij stellen alles in het werk om footvolleytoppers te worden. En dat hebben we gemerkt. Erik speelde met Naldinho en Jan met Gil. We speelden meestal 5 sets en waren daarna uitgeteld door de hitte, de zonnestralen en het feit dat wij alle ballen ontvangen en dus het meeste moeten lopen en springen.

Het voordeel van deze jongens is dat ze veel ballen perfect naar je toe spelen om te kunnen scoren. Je kunt dus veel trainen op de aanval. Tevens leer je veel van het kijken naar deze balvirtuozen. Ze pakken de bal met de voet achter het lichaam, spelen de bal subliem met de schouder en geven verradelijke draaingen aan een kopbal.

Om een uur of 16.00 druppelden de meeste Brazilianen op het veld om hun dagelijkse (!) training te maken. Dit spektakel duurde meestal tot 20.00 uur. Als het even tegen zat waren er zo’n 12 spelers. Tel uit hoeveel je speelt (vooral als je verliest).

Trivela

Tussen de bedrijven door hebben we de “mall” van Natal bezocht, hebben we bijna een appartement gekocht, ontmoetten we een wereldberoemde DJ (Sonio), bezochten we het penthouse van Luciano (4 verdiepingen; zwembad op dak met uitzicht over Natal) en zijn we met Marcelo naar een soort carnavalfeest met de bekende Durval Lelys (zie foto) geweest met 5000 uitzinnige en dronken Brazilianen.

Al met al weer een week waarbij we veel gespeeld en geleerd hebben en waarschijnlijk toch weer iets beter zijn geworden. Hopelijk komt dit tot uiting tijdens het EK te Aalsmeer 11 en 12 november.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.